چگونه سایت بسازیم؟
ساخت سایت چیست ؟ آموزش طراحی سایت گامبهگام و ساده برای افراد مبتدی تا یاد بگیریم چگونه در کمتر از 1 ساعت یک وب سایت را خودمان از صفر تا صد بسازیم.
اگر مشغول برنامهریزی برای ساخت وب سایت شخصی یا ایجاد وب سایت برای کسبوکارتان هستید ولی نمیدانید از کجا شروع کنید. باید به شما بگویم دقیقا جای درستی فرود آمدید. اینجا به آموزش ساخت سایت میپردازیم و تمام مراحل طراحی سایت ریسپانسیو را با شما در میان خواهیم گذاشت.
طراحی سایت شامل 4 مرحله زیر است:

برای مدیریت سایت یک پلتفرم میخواهیم
سیستمهای مدیریت محتوا (CMS)، ابزارهایی برای مدیریت محتوای سایت هستند.

برای سایت خود یک
دامنه(نام) بخریم
دامنه یا دامین چیزی است که مردم برای پیدا کردن ما به آن نیاز دارند. دامنه باید ساده و مرتبط باشد.

برای سایت خود یک
هاست(خانه) بخریم
برای دعوت از میهمان باید اول خانهای مناسب داشتهباشیم. هاست همان خانه سایت است.

سایت را مطابق میل خود ویرایش میکنیم
با اضافه کردن محتوا سایت خودرا زنده میکنیم و ظاهر آن را مطابق سلیقه خود ویرایش میکنیم.
گام اول
انتخاب سیستم مدیریت محتوا قبل از طراحی سایت
اولین کاری که در طراحی وب سایت (طراحی پورتال) نیاز است انجام دهید انتخاب یک پلتفرم یا سیستم مدیریت محتوا (Content Management System) مناسب است. زیرا انتخاب یک سیستم مدیریت محتوا بقیه انتخابهای شما را نیز تحت تاثیر خواهد گذاشت.
سیستمهای مدیریت محتوای (CMS) زیادی در دنیا وجود دارند. انتخاب بهترین آنها اولویت زیادی در تهیه مقدمات بعدی فرآیند طراحی سایت دارد. احتمالا اصلا دوست ندارید که بعد از انتخاب یک سیستم مدیریت محتوا و شروع فرآیند ساخت و طراحی سایت به این نتیجه برسید که از اول دیوار را کج بنا گذاشتهاید و دیگر چارهای ندارید جز اینکه از اول طراحی سایت را شروع کنید یا تا ثریا این دیوار کج را ادامه دهید. احتمالا در میان جستجوهایتان برای یافتن یک پلتفرم مناسب برای مدیریت وبسایت با عباراتی همچون سایتسازهای رایگان هم برخورد کردهاید. اما بهتر است بدانید سایتساز رایگان در درازمدت راهگشا نخواهند بود. سایتساز مانند مسکن است، درد شما را بهصورت موقت تسکین میدهد ولی منشاء مشکل را درمان نمیکند. همچنین دارای محدودیتهای بسیاری هستند.
طراحی سایت از صفر تا صد برای خودتان که مناسب سلیقه و کاربرد شما باشد و دقیقا به منظور راهکاری برای کسبوکار شما باشد اصلا کار سختی نیست. بهلطف پیشرفتهای اخیر نیازی به دانش کدنویسی هم ندارد. درواقع بسیار هم آسان است. اما در عوض اگر سیستم مدیریت محتوا را از ابتدا درست انتخاب نکرده باشید براحتی با مشکل مواجه میشوید.
بعضی از پلتفرمها نیاز به داشتن اطلاعات مختصری از دانش کدنویسی و نرمافزاری مانند HTML/CSS یا زبانهای برنامهنویسی دیگر میباشند. پس باید اول شناختی از مهارتهای خود داشته باشید. اگر مبتدی هستید و هیچ دانشی از برنامهنویسی ندارید پیشنهاد رشدلند به شما این است که حتما سراغ وردپرس بروید. اما چرا وردپرس؟
پلتفرمهای مدیریت محتوا از دو حالت خارج نیستند:
- سیستم مدیریت محتوای سفارشی که توسط یک تیم برنامهنویسی بطور اختصاصی برای شما کدنویسی شده است.
- سیستم مدیریت محتوای کدباز و آماده که در اینترنت وجود دارند.
نمودار روبرو نشان میدهد که چند درصد از وبسایتها در دنیا از سیستم مدیریت محتوای اختصاصی بهره میبرند و چند درصد از یک CMS آماده.
طبق نمودار 57% از صفحات وب از یک CMS آماده مانند وردپرس، جوملا یا دیگر پلتفرمها استفاده میکنند.
43% از وبسایتهای دنیا از یک سیستم مدیریت محتوای اختصاصی استفاده میکنند.
در بین سایتهایی که از CMS آماده استفاده میکنند، سهم بازار وردپرس بیش از 62% است.
جوملا با 4.5%، شاپیفای 3.5%، دروپال 2.9%، اسکواراسپیس 2.7% و ویکس 2.3% به ترتیب در رتبههای بعدی قرار دارند.
شاید دانستن این نکته که بیش از 650 سیستم مدیریت محتوای مختلف در دنیا وجود دارد، برایتان جالب باشد. میتوانید آنها را در این لینک ببینید.
سهم بازار هریک از CMS ها
منبع : w3techs.com
با یک حساب سرانگشتی از آمار بالا میتوان به این نتیجه رسید که وردپرس 35% از اینترنت کل دنیا را مدیریت میکند. یعنی از هر 3 وبسایت یکی با وردپرس و دوتای دیگر با سایر پلتفرمها مدیریت میشوند. وردپرس به همین دلیل بسیار اهمیت دارد. و البته وردپرس همیشه رایگان است.
در نتیجه آخرین نسخه وردپرس فارسی را به رایگان دانلود کنید. برای نصب وردپرس و داشتن یک سایت نیاز به دو جزء مهم دیگر نیز دارید. هاست (Host) و دامنه (Domain Name) که در گامهای بعدی با آنها آشنا خواهید شد.
یکی از ویژگیهای بسیار خوب وردپرس این است که میتوانید آن را به صورت آفلاین بر روی کامپیوتر خود نیز نصب و استفاده کنید. یا به عبارت دیگر کامپیوتر خود را به یک سرور آزمایشی و موقت تبدیل کنید. این کار برای آشنایی بیشتر با محیط کاربری وردپرس است اما میتوانید تغییرات مورد نظر را روی همین سرور آزمایشی انجام دهید و هر زمان که از نتیجه نهایی راضی بودید آن را روی اینترنت بارگذاری و منتشر کنید.
مقالات زیر نحوه نصب وردپرس بر روی هاست لوکال (کامپیوتر شخصی) یا روی اینترنت را آموزش میدهد. همچنین شما را با دیگر انواع سیستمهای مدیریت محتوا آشنا میسازد.
گام دوم
انتخاب دامنه برای وبسایت
گام دوم در طراحی سایت انتخاب دامنه است. دامنه یا دامین همان نام سایت (Domain Name) است. دامین آدرسی است که مردم آن را در مرورگر خود وارد کرده و از آن برای بازدید از سایت ما استفاده میکنند. همچنین دامنه، نامی است که سایت ما را با آن میشناسند. پس بسیار مهم است که این نام مرتبط با موضوع فعالیت وبسایت باشد. علاوه بر مفهوم، سادگی و قابلیت سپردن به حافظه نیز از ویژگیهای یک دامنه خوب است. به نام سایتتان قبل از شروع هرکاری خوب فکر کنید. این نام قرار است در آینده برند شما را شکل دهد.
برای مثال برند ما رشدلند است و نام دامنه سایت roshdland.ir میباشد. از مفهوم رشدلند میتوان به سرزمینی برای رشد رسید. این دقیقا موضوع فعالیت تیم رشدلند میباشد. ما به دنبال ایجاد فرصتی برای رشد همه مردم فارسیزبان در موضوعات مختلفی هستیم. پس قبل از شروع به نام خود و ایدهای که پشت این نام هست خوب فکر کردیم و در آخر رشدلند را انتخاب کردیم.
قبل از ثبت دامنه باید قابل رزرو بودن آن را چک کنید. برای چک کردن آنکه نامی که در ذهن شماست آیا قبلا توسط کسی ثبت شده است یا نه، باید از سیستمی به نام Whois استفاده کنید. میتوانید استعلام دامنه را در رشدلند نیز انجام دهید. کافیاست نام دامنه را به همراه پسوند مورد نظر خود در فیلد زیر وارد کنید و نتیجه را ببینید. برای مثال میتوانید roshdland.ir را چک کنید.
قبل از اینکه برای خرید یک دامنه اقدام کنید بهتری است گام سوم را هم مطالعه کنید. چرا که در صورت خرید از بعضی از شرکتهایی که خدمات میزبانی (هاست) ارائه میکنند، یک دامنه رایگان هدیه خواهید گرفت. پس بهتر است با یک تیر دو نشان بزنیم.
همچنین بد نیست قبل از انتخاب دامین برای سایت خود به مقالات زیر نگاهی بیاندازید. این مقالات به شما کمک میکنند تا یک دامین خوب برای کسب و کار یا وب سایت شخصی خود انتخاب کنید.
گام سوم
انتخاب هاست برای وبسایت
هاست، هاستینگ یا وبهاست (Web Hosting) همگی به معنای خدمتی است که برخی از شرکتهای اینترنتی ارائه میکنند، که به آن خدمات میزبانی اینترنت نیز گفته میشود. این خدمت به مشتریان اجازه میدهد که با استفاده از آن در اینترنت حضور پیدا کنند و بتوانند اطلاعات خود را در فضای اینترنت منتشر کنند.
برای مثال اگر اینترنت را به مانند شبکه ای وسیع از کامپیوترها در نظر بگیریم که به یکدیگر متصل هستند. برای حضور در اینترنت باید در یکی از این کامپیوترها اطلاعات خود را قرار دهیم. به این کامپیوترها سرور گفته میشود.
زمانی که یک کاربر میخواهد سایت شما را ببیند تنها کافیاست آدرس شما یا همان دامنه که در گام قبلی توضیح دادیم را در مرورگر خود تایپ کند. سپس از طریق مرورگر کامپیوتر خود به سروری که شما اطلاعات را در آن قرار دادهاید متصل میشود و این اطلاعات در مرورگر او بارگذاری یا دانلود میشود و میتواند آنها را ببیند و بخواند.
تمام شرکتهایی که خدمات هاستینگ ارائه میکنند نام دامنه را از شما میخواهند. اگر دامنه نداشته باشید میتوانید از همین شرکتها یک نام دامنه خریداری کنید. البته شرکتهایی هستند که برای جذب مشتری دامنه را به رایگان در اختیار او قرار میدهند به شرطی که هاست را از آنها بخرید. این بسیار به نفع مشتری است چرا که هزینه را کاهش میدهد.
پیشنهاد رشدلند به شما این است که برای کاهش هزینههای خود از خدمات رشدلند استفاده کنید.
در ضمن برای آشنایی بهتر با تفاوتها و مزیتها انواع هاست میتوانید مقالات زیر را که به صورت تخصصی در این حوزه تولید شده است را نیز ببینید.
گام چهارم
سفارشیسازی وبسایت
خوب این آخرین مرحله از طراحی وبسایت است. در گام چهارم، بعد از آنکه برای سایت خود یک سیستم مدیریت محتوا، دامنه و هاست تهیه کردیم. نوبت این است که سایت خود را سفارشی سازی کنیم.
اگر در گام اول وردپرس را انتخاب کردید، به شما تبریک میگوییم. بهترین انتخاب را کردهاید. از اینجا به بعد کار شما بسیار آسانتر خواهد بود. کافیاست چند مفهوم ساده دیگر را نیز یاد بگیرید و بدون نیاز دانش کدنویسی دکوراسیون سایت خود را آن چنان که دوست دارید تغییر دهید.
باید تصمیم بگیرید که میخواهید سایت را کاملا خودتان طراحی کنید یا از قالبهای آماده استفاده کنید. پیشنهاد رشدلند این است که عجله نکنید و قبل از اینکه تصمیم نهایی خود را بگیرید کمی تامل کنید. مقالاتی که در زیر آمده است به شما کمک میکند یک انتخاب صحیح انجام دهید. انتخابی که دقیقا مطابق با نیازهای شما و کسبوکارتان نباشد باعث خواهد شد هزینههای طراحی شما در آینده افزایش یابد. چرا که مجبور خواهید بود از ابتدا شروع کنید.